Home    »    FAQ

FAQ

Wellicht vindt u hieronder antwoord op uw vragen. Mochten deze niet beantwoord zijn, neem dan contact met ons op voor het juiste advies.

Verpakkingen en aangepaste producten

Vraag Antwoord
Levert u ook kleine(re) verpakkingen? Ja, de verpakkingsmogelijkheden worden bepaald door het type lijm. Er zijn talloze mogelijkheden voor het verpakken van kleine hoeveelheden, zoals verschillende spuiten, dubbel-spuiten met menger en doseersystemen.
Is het mogelijk de uithardingstijd van (standaard) lijmen te versnellen of te vertragen? Soms wel, afhankelijk van het lijmtype. Vraag dit echter nadrukkelijk aan onze adviseur.
Kunnen lijmen of gietharsen ingekleurd worden? Ja, het is vaak mogelijk om de lijm in een door u gewenste kleur in te kleuren.

Permacol® product-range

Levert Permacol® uitsluitend producten, die vermeld staan op deze website?

Nee, deze lijmen zijn slechts een selectie van onze meest gevraagde producten. Neem contact op voor uw specifieke toepassing of vraag ons leveringsprogramma aan.

Levert Permacol® ook lijmen die temperatuurbestendig zijn boven de 200°C ?

Ja, enige siliconen- en alle anorganische (Sauereisen)-lijmen.

Levert Permacol® hotmelts?

Ja, in staven, korrels en pellets.

Praktisch gebruik van lijmen

Is het mogelijk Teflon (PTFE), PE, PP, PVDF te lijmen?

Dit zijn geen eenvoudige toepassingen, maar wel mogelijk. Na te etsen of met een zelfklevende (pressure sensitive) lijm (wanneer de eisen niet te hoog zijn). Vraag het onze adviseurs.

Is vóór het lijmen altijd een oppervlakte behandeling nodig (opruwen, reinigen, etsen)?

Ja, een goede voorbehandeling geeft altijd betere verbindingen. In sommige gevallen moet er geëtst of met primers gewerkt worden. Het oppervlak dient altijd vetvrij gemaakt te worden en indien mogelijk opgeruwd met schuurpapier.

Is het nodig druk uit te oefenen tijdens de uitharding?

Het is wenselijk om de te lijmen delen goed passend op elkaar te drukken: de lijmlaag wordt hierdoor zo dun mogelijk waardoor de verbinding het sterkst wordt.

Kan reeds uitgeharde (overtollige) lijm verwijderd worden?

Helaas is, ook met behulp van een oplosmiddel, dit vaak niet mogelijk. Het beste advies is de overtollige lijm te verwijderen voordat deze uitgehard is.

Waarmee kunnen niet-uitgeharde lijmresten verwijderd worden?

Met een (papieren) doekje en een oplosmiddel zoals alcohol lukt het vaak.

Is het mogelijk gelijmd materiaal weer van elkaar te krijgen?

Ja, maar wel met kracht, echter met kans op schade of breuk van uw materialen.